Novinky blogu

  • Ako si vybrať kvalitný proteín?   Užívate Proteín? Určite by ste naň nemali zabúdať proteín je základnou stavebnou látkou svalovej hmoty. Je vhodný aj pri redukčných...
  • Best of s Top Of Alebo inak. Pôvodne tu mal byť článok v ktorom som chcel poradiť peckovú muziku na workout.Chcel som vedieť čo je trendy a ma hype a ako to...
  • Začnite behať pre svoje fyzické a...  Ak chcete získať motiváciu pre beh, ste na správnom mieste. Poznáte všetky výhody behu? Viete prečo ľudia behajú? Zoznámte sa so všetkými...
zobraz všetko

Celiakcia

 

CeliakciaCeliakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Je to autoimunitná choroba postihujúca hlavne tenké črevo. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom zaregistruje prítomnosť lepku. Tak ako v prípade alergie na určité látky telo proti nim vytvára protilátky, pretože ich chybne považuje za škodlivé, tak v prípade prítomnosti lepku v potrave telo produkuje protilátky proti gluténu. 


Trošku histológie.Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami - mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, aby sa zabezpečilo rýchle a efektívne vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva.

Dôležité je však to, že v dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Následkom toho sú podvýživa a jej následné prejavy. To, že pri vzniku celiakie hrajú svoju úlohu aj genetické faktory potvrdzuje skutočnosť, že u príbuzných prvého stupňa je v porovnaní s ostatným obyvateľstvom 10x vyššia miera výskytu celiakie.

Príznaky :

Typické symptómy celiakie sú hnačky, strata hmotnosti, únava, nafúknuté brucho, bolesti brucha, nevoľnosť a u detí aj poruchy rastu. V niektorých prípadoch sa vyskytujú aj symptómy mimo tráviaci trakt, napríklad nedostatok železa v dôsledku čoho vzniká anémia (chudokrvnosť), osteoporóza (lámavosť kostí), amenorea (absencia menštruácie), nedostatok vitamínov alebo minerálnych látok. Aj iné ochorenia imunitného systému ako diabetes 1. typu a ochorenia štítnej žľazy, alebo aj neurologické ochorenia, napr. epilepsia, ataxia a neuropatie, môžu poukazovať na celiakiu. Symptómy sú natoľko rôznorodé, že sa celiakia rozdeľuje na rôzne klinické formy, ktoré pri diagnóze treba zvážiť.

Druhy celiakie :

- Typická (klinická) celiakia
- Typická, alebo symptomatická celiakia sa vyvíja už veľmi skoro, obyčajne niekoľko mesiacov po ukončení dojčenia a prejavuje sa pre celiakiu typickými symptómami nedostatočného príjmu živín: chronická hnačka, poruchy rastu, nechutenstvo, nevoľnosť a nafúknuté brucho.
- Atypická celiakia
Atypická celiakia prejavuje až neskoršie a to symptómami mimo črevnej oblasti, ako napr. chudokrvosť z nedostatku železa, neznášanlivosť laktózy, opakujúce sa bolesti brucha, defekty zubnej skloviny, poruchy plodnosti a poruchy rastu v školskom veku.
- Tichá celiakia
Tichá celiakia nemá zreteľné symptómy a obyčajne sa diagnostikuje náhodne v rámci krvného vyšetrenia, kedy sa ukáže prítomnosť pozitívnych protilátok. Aj keď sa pri tejto forme celiakie zrejme najprv nevyskytujú žiadne ťažkosti, skutočnosť je taká, že akonáhle pacienti začnú s bezlepkovou diétou, zlepšuje sa ich telesná aj duševná výkonnosť.
- Potenciálna celiakia
Ako potenciálnu celiakiu označujeme tie prípady, u ktorých sa v krvi dokážu príslušné protilátky, avšak nález z biopsie čreva je nenápadný.No v priebehu času môže v tenkom čreve vyvinúť zreteľné poškodenie. Potenciálna celiakia sa často diagnostikuje aj u osôb, ktorí trpia autoimunitným ochorením, najmä diabetom 1. typu a chorobami štítnej žľazy.


Diagnóza je potvrdená odberom krvi a biopsiou tkaniva čreva odoslané na histológiu.

Bezlepková strava!

Liečba celiakie spočíva naozaj iba v tejto jednoduchej a zároveň komplikovanej terapii. Pozitívna je v tom, že človek nemá na stole 5 druhov tabletiek, ktorými si následne spôsobuje iné komplikácie. Potrebné je zmeniť celý jedálniček. Pre mnohých je ťažké obmedzovať sa týmto spôsobom, predsa tabletka je oveľa jednoduchšia. Človek má menší výber potravín, mení svoje zvyklosti a musí si dávať pozor na stravovanie mimo domu. Je to však jedna z mála účinných terapií autoimunitných chorôb. Pacient, ktorý dodržiava bezlepkový režim, je v plnej kondícii a nemá sa čoho obávať.
Ako dôležitý fakt pokladám to, že nie všetky druhy obilia obsahujú lepok. Existujú niektoré druhy, ktoré sú od prírody bezlepkové a dajú sa použiť ako náhrada tých, ktoré lepok obsahujú. K prirodzene bezlepkovým druhom obilia patrí kukurica, ryža, proso, pohánka, amarant, tef (milička habešská) a quinoa.


Označenie bezlepkových výrobkov.

 



V dnešnej dobe sú už bezlepkové potraviny bežne dostupné nielen v špeciálnych obchodoch so zdravou výživou, ale aj v obyčajných supermarektoch. Mnohí ľudia dokonca prestali s konzumáciou lepku, hoci celiakiou netrpia. Podľa ich slov sa im zlepšilo trávenie, upravila váha a cítia sa lepšie. Je to individuálne, netreba sa však lepku báť. Obilniny, ktoré ho obsahujú majú v sebe veľké množstvo vitamínov, najmä skupiny B, ktoré nám tak často chýbajú, obohacujú nás vlákninou, energiou a množstvom minerálnych látok a stopových prvkov.

 

Prejdite na registráciu a vytvorenie tréningového plánu!

Kategórie