Novinky blogu

  • Ako si vybrať kvalitný proteín?   Užívate Proteín? Určite by ste naň nemali zabúdať proteín je základnou stavebnou látkou svalovej hmoty. Je vhodný aj pri redukčných...
  • Best of s Top Of Alebo inak. Pôvodne tu mal byť článok v ktorom som chcel poradiť peckovú muziku na workout.Chcel som vedieť čo je trendy a ma hype a ako to...
  • Začnite behať pre svoje fyzické a...  Ak chcete získať motiváciu pre beh, ste na správnom mieste. Poznáte všetky výhody behu? Viete prečo ľudia behajú? Zoznámte sa so všetkými...
zobraz všetko

Neviete, ako tráviť ?

 

Môžete jesť akékoľvek jedlá chcete, keď nedokážete využiť bielkoviny, sacharidy a tuky z jedla. Preto, ak niektorý z klientov Roberta Yanga nemá výsledky podľa predstáv, nenastáva zvýšenie príjmu bielkovín, ale sa dáva dôraz na prežúvanie.


"Je bláznivé, ako si mnohí chlapi dajú veľký kus mäsa, dajú si do úst veľký odrezok, a už po 5-6 žuvaniach sústo prehĺtajú. Tým strácajú šancu stráviť všetky tie vysoko-kvalitné bielkoviny a tuky."

Podľa Roberta Yanga zlé trávenie môže negatívne vplývať na nárast svalovej hmoty, znižovať životnú energiu, a spôsobovať depresie.

"Nestačí len prijímať živiny, ak ich nedokážete stráviť - či už z nedostatku kyseliny chlorovodíkovej HCl, alebo z inej príčiny - nedosiahnete z nich žiadneho úžitku."

 

Preto nezáleží len na tom čo jete, ale aj ako jete.

Neviete travit ?


 

Tým sa dostávame ku chemickému komponentu.

Chemický komponent

Akonáhle jedlo prejde pažerákom a zverákom, vchádza do žalúdka a spôsobuje jeho roztiahnutie. To signalizuje telo, aby začalo vypúšťať HCl a gastrín.

Tu to začína byť trochu podvodné. Gastrín stimuluje vylučovanie pepsiongénu. Ten sa ale mení na bielkoviny štiepiaci pepsín len za prítomnosti dostatku HCl. A tej väčšina ľudí dostatok nemá.

"Ak nemáte dostatok HCl, nepremení sa ani dostatok pepsiongénu na pepsín. Potom môžte zjesť aj 300g bielkovín, a aj tak ich budete mať nedostatok."

Sacharidy teda začínajú trávenie v ústach pomocou slín, bielkoviny v žalúdku pomocou pepsínu, no a čo tuky?

"Premýšľajte o premiešavaní jedla v zmesi gastrínu a HCl ako o miešačke na cement. V konečnom dôsledku sa z tejto zmesi vytvorí tzv. trávenina."

Postupne sa trávenina dostáva na spod žalúdka, a cez dvanástik do tenkého čreva. Ak je dostatočne kyslá, začne sa tvoriť hormón sekretín, ktorý zase stimuluje tvorbu enzýmov v podžalúdkovej žľaze.

 

Sekretín takisto stimuleuje tvorbu cholecystokinínu CCK, ktorý spúšťa tvorbu žlči v žlčníku. Toto sa ale zase nestane, ak nie je trávenina dostatočne kyslá.

 Problém naberať svalovú hmotu


Znaky nedostatku kyseliny chlorovodíkovej



Yang na svojich klientoch spozoroval, že až 80% ľudí môže mať nedostatok HCl. Tu sú nejaké znaky:

      Nafúknutosť po jedle
      Prdenie a grganie po jedle
      Zapáchajúci dych
      Zápcha
      Nestrávené zvyšky potravy v stolci

 

"Ak dodržujete kulturistickú diétu, potom nie ste normou, pretože zrejme konzumujete nadmerné množstvá bielkovín a energie. Preto by ste mali zvážiť extra pomôcku pre trávenie."

Čo ak máte nedostatok HCl

Ak trpíte niektorými znakmi nedostatku HCl, Yang navrhuje dočasné odstránenie mliečnych výrobkov a výrobkov obsahujúcich lepok, a sledovať, či príznaky ustupujú, keďže laktóza aj lepok môžu spôsobovať zápal tenkého čreva a narušovať vstrebávanie živín.

Rozhodne by ste mali prestať brať neutralizátory kyslosti, pretože tie môžu narušovať tvorbu HCl. V najhorších prípadoch môže byť nutné doplňovanie HCl doplnkom výživy.



HCl protokol

Môžte si zadovážiť škatuľku doplnku výživy s HCl, najlepšie aj s obsahom bielkoviny štiepiaceho pepsínu. Môžte dodržovať následujúci protokol:
1. Dajte si jednu tabletku doplnku s HCl.
2. Zjedzte jedlo.
3. Pozorujte, ako sa cítite po jedle.
4. Toto robte pri každej porcii počas 2 dní.

"Ak pociťujete pálenie v hrdle či žalúdku, je to znak nadbytku HCl. To znamená, že produkujete dosť, a doplnok výživy s HCl nie je potrebný. Ak necítite nič, navýšte dávku na 2 tabletky."

Aké pocity teda majú byť znakom funkčnosti?

"Nemali by ste tripeť nafúknutosťou ani plynatosťou, a zápcha by nemala byť viac problémom. Ak ani 2 tabletky nezaberajú zvyšujte na 3-4. Nad 4 by som ale určite nešiel."

Takže, ak cítite pálenie, je to znak, že máte v systéme nadbytok HCl. Preto uberte jednu tabletku. Ak máte pálenie už pri jednej tabletke, produkujete dostatok HCl a doplňovanie je zbytočné. Ak pálenie nastane až pri 4 tabletkách, jednoducho uberte na 3.

A ako dlho treba užívať HCl?

"Tak dlho, kým sa dostane kyslosť žalúdka do poriadku. To bude u väčšiny dosť dlhá doba. Každopádne však HCl prináša toľko prínosov, že by bola škoda ju neužívať."

Záver

Určite sa oplatí zvážit doplňovanie HCl, obrovský rozdiel v trávení a schopnosti budovať svalovú hmotu by mal nastať už zlepšením prežúvania, a vylúčením vody pri jedle.

Teraz ma ospravedlňte, musím poprežúvať bielkovinový nápoj

 

Prejdite na registráciu a vytvorenie tréningového plánu!

Kategórie