Novinky blogu

  • Ako si vybrať kvalitný proteín?   Užívate Proteín? Určite by ste naň nemali zabúdať proteín je základnou stavebnou látkou svalovej hmoty. Je vhodný aj pri redukčných...
  • Best of s Top Of Alebo inak. Pôvodne tu mal byť článok v ktorom som chcel poradiť peckovú muziku na workout.Chcel som vedieť čo je trendy a ma hype a ako to...
  • Začnite behať pre svoje fyzické a...  Ak chcete získať motiváciu pre beh, ste na správnom mieste. Poznáte všetky výhody behu? Viete prečo ľudia behajú? Zoznámte sa so všetkými...
zobraz všetko

Vitamín C - prečo je tak dôležitý?

 




Vitamín C patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode, to znamená, že predávkovanie (spôsobuje tráviace problémy, obličkové kamene) ním býva veľmi zriedkavé a jeho nadbytok vymočíme. Odporúčaná dávka sa na Slovensku pre dospelých pohybuje od 75 do 130 mg, pričom zvýšený príjem vitamínu C je potrebný pri extrémnej telesnej záťaži, strese, pre ľudí, ktorí nadmerne pijú alkohol, fajčia, priinfekciách, pre osoby žijúce v znečistenom životnom prostredí, ale aj pre ženy  a dievčatá užívajúce antikoncepciu. Pri prísune väčšej dávky, ako bezprostredne organizmus potrebuje, sa nadbytok rýchlo vylúči. Aj preto sa o ľuďoch, ktorí ho pričasto a nadbytočne užívajú vo výživových doplnkoch, hovorí, že majú drahý moč. V poslednom období sa s istou výhodou začína užívať aj vitamín C s predĺženým účinkom. Ide o vitamín zapracovaný do kapsúl s postupným uvoľňovaním, čiže organizmus ho prijíma plynule po celý deň.



Vitamín C sa v potravinách ľahko ničí. Je nesmierne citlivý na skladovanie, var i svetlo. Jeho rozklad urýchľujú aj stopy kovov v náradí i nádobách, takže k jeho stratám dochádza už pri samotnom spracovaní – čistení ovocia i zeleniny. Inak povedané – ak už si nakrájate jablko alebo očistíte pomaranč, čo najrýchlejšie ho zjedzte. K najväčším stratám vitamínov však vo všeobecnosti dochádza v priebehu procesu varenia. Zeleninu (aj zemiaky!) vždy  vkladajte až do vriacej vody a najšetrnejšou formou prípravy z hľadiska zachovania obsahu vitamínov, vrátane „céčka“ je príprava v pare (jestvujú na to špeciálne parné hrnce) a blanšírovanie (obarenie horúcou vodou).







Význam v ľudskom organizme

  • Tvorba kolagénu - vitamín C je veľmi dôležitý pre tvorbu kolagénu, látky, ktorá tvorí ako štruktúru kostí a chrupaviek, tak tiež svalov a cievnych tkanív. Mimo toho prispieva k dobrému stavu zubov a ďasien, dopomáha k rýchlejšiemu hojeniu pooperačných rán. Nedostatkom C-čka trpí súdržnosť a pohyblivosť podporných tkanív.
  •  
    Metabolizmus - zúčastňuje sa celého radu metabolických (oxidačno - redukčných) procesov v organizme, napr. metabolizmu železa a žlčových kyselín, syntéza hormónov a neurotransmiterov, podieľa sa na metabolizme kyseliny listovej a niektorých aminokyselín.
  •  
    Imunitný systém - vitamín C je veľmi dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Nedokáže tu síce zabrániť prepuknutiu nemoci, avšak výrazne skracuje jej dobu a zmierňuje sprievodné symptómy.
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení - v tejto oblasti vitamín C pôsobí ako antioxidant (spolu s vitamínom E a beta-karotínom), tzn. jednak chránia lipidy bunkových membrán pred oxidáciou, jednak regeneruje vitamín E.
  • Prevencia proti nitrosoamínom - vitamín C pôsobí preventívne pri tvorbe nežiadúcich nitrosoamínov v žalúdku. Nitrosoamíny sú konečné produkty reakčného reťazca dusičnan - disutan - nitrosoamín. Z dusičnanov (ktoré sú pre všetky rastliny dôležitou živinou) sa za prítomnosti baktérií môžu tvoriť dusičnany, z ktorých sa v kyslom prostredí žalúdočných štiav môžu (za prítomnosti amínov) tvoriť nitrosoamíny - tieto sa považujú za potencionálne rakovinotvorné. Vitamín C však môže s dusičnanmi reagovať rýchlejšie než amíny, tzn. tvorbu nitrosoamínov znemožňuje.

  •  
    Zvýšenie odolnosti proti chladu - pri pokusoch bolo dokázané, že podávaním vitamínu C sa zvyšuje odolnosť voči chladu. To je významné zistenie, keď pomyslíme na to, že choroby z nachladenia sú zapríčinené väčšinou súbehom stresu z chladu a infekcie.
  •  
    Ťažké kovy - vitamín C chráni pred záťažou ťažkými kovmi (až vnútri organizmu, počas jedenia sa práve nimi ničí jeho vstrebávanie). Vitamín C môže viazať určité škodliviny, tým ich odstráni z kolobehu látok a organizmus ich vylúči. Cigaretový dym obsahuje vysoký podiel ťažkých kovov. Jedným z týchto toxických kovov je olovo. Vitamín C môže toto olovo viazať a uľahčiť jeho vylúčenie.
  •  
    Stres - stresové situácie sú spojené s vyššou spotrebou a tým i s vyššou potrebou vitamínu C. To je čiastočne objasnené zvýšenou tvorbou stresových hormónov, ktoré sú závislé na vitamíne C. 

 

Prejdite na registráciu a vytvorenie tréningového plánu!

Kategórie