Novinky blogu

  • Ako si vybrať kvalitný proteín?   Užívate Proteín? Určite by ste naň nemali zabúdať proteín je základnou stavebnou látkou svalovej hmoty. Je vhodný aj pri redukčných...
  • Best of s Top Of Alebo inak. Pôvodne tu mal byť článok v ktorom som chcel poradiť peckovú muziku na workout.Chcel som vedieť čo je trendy a ma hype a ako to...
  • Začnite behať pre svoje fyzické a...  Ak chcete získať motiváciu pre beh, ste na správnom mieste. Poznáte všetky výhody behu? Viete prečo ľudia behajú? Zoznámte sa so všetkými...
zobraz všetko

Ako si vybrať správny proteín?

 

 

Ako si vybrať ten správny proteín?

 


Proteíny sú na rozdiel od iných druhov doplnkov výživy vhodné (a pre najlepšie výsledky by sa dalo povedať až nevyhnutné) na užívanie aj pre začiatočníkov, a to hneď od prvého dňa tréningu. Proteíny, hlavne srvátkové, predstavujú jeden z najlepších spôsobov, ako čo najskôr využiť podnet z tréningu na tvorbu svalovej hmoty. Bežné pevné jedlo je v takomto prípade omnoho menej účinné. Preto každý, kto cvičí s cieľom nabrať alebo nestratiť svalovú hmotu, prípadne má za cieľ lepšiu regeneráciu, by mal užívať vhodný proteínový doplnok v období tesne pred/počas a po tréningu.

 

Proteínové doplnky možno teda vnímať hneď na druhej úrovni za bohatou a vyváženou stravou. Pre ilustráciu je na druhú úroveň možné postaviť aj vitamínové a minerálové doplnky (špeciálne antioxidanty a niektoré druhy minerálov), ktoré sú pre športovcov opodstatnené vzhľadom na ich vyššiu potrebu oproti nešportovcom a nezaťažovaným ľuďom. V tomto článku vysvetlíme fakty o rôznych typoch srvátkových proteínov a ich využitia v doplnkoch výživy.

 

 

Aké existuju typy proteínov?



Srvátka po angl. WHEY je asi najznámejšia surovina v doplnkoch výživy, avšak zároveň skrývajúca najviac nedorozumení. Srvátka je vedľajší produkt pri výrobe syrov. Ide o kalnú tekutinu z ktorej sa rôznymi technologickými postupmi získavá srvátkový proteín rôznych kvalít. Veľa ľudí už končí na tomto bode, pretože pre nich je srvátka rovná srvátke - veľký omyl!

 

V princípe sa môžeme baviť o týchto štyroch hlavných typoch srvátkového proteínu: sušená sladká srvátka, srvátkový koncentrát (WPC - whey protein conecntrate), srvátkový izolát (WPI - whey protein isolate) a hydrolyzát (WPH - whey protein hydrolysate).

 

 

Sušená srvátka a srvátkový proteín


Ako sušená sladká srvátka je nazývaná srvátka, ktorá obsahuje menej ako 25% bielkovín, ale namiesto toho obsahuje o to viacej tuku a laktózy, ktorá môže v značnej miere spôsobovať problémy s trávením. Kto kupuje doplnky s výrazným obsahom sušenej sladkej srvátky, môže sa pri dávkach odporúčaných pri bežnom užívaní veľmi často stretávať so záchodovou misou. Je to v podstate iba vysušená sladká srvátka ako napovedá samotné označenie. Najčastejšie sa tento druh srvátky používa v "gaineroch", kde ešte akýmsi spôsobom ide zamaskovať prítomnosť zvýšeného obsahu sacharidov (laktózy) a takisto sa používa v lacných proteínových doplnkoch, ktoré pozostávajú z viacerých zložiek (sójový izolát, kazeinát vápenatý a pod.).

 

Ak výrobca používa sušenú sladkú srvátku, v žiadnom prípade mu nejde o prínos pre športovca, ale výlučne o zisk (firmy sú samozrejme zakladané za účelom dosiahnutia zisku, avšak predávať sušenú sladkú srvátku je ako predávať nakosenú trávu ako šalát so špeciálnymi účinkami).

 

Srvátkový koncentrát (WPC)

 

Srvátkový koncentrát (WPC) je v podstate akýkoľvek výťažok zo srvátky, obsahujúci 29%-90% bielkovín. Takáto surovina ma výrazne nízky obsah tuku a cholestorolu, ale stále obsahuje určité množstvo sacharidov vo forme laktózy. Srvátkový koncentrát je vo svete jednoznačne najpoužívanejším zdrojom bielkovín v doplnkoch výživy. Dobrý proteínový doplnok čisto, podotýkam čisto z tohto zdroja, by mal obsahovať aspoň 60%-70% bielkovín. Ak je podiel bielkovín menší, obsahuje srvátkový koncentrát zase o to vyššie množstvo laktózy, čo môže spôsobovať určité tráviace problémy ako sú nadúvanie či kŕče.

 

 

 

Srvátkový izolát (WPI)

 

Srvátkový izolát (WPI) je výťažok takmer bez tuku a laktózy s obsahom bielkovín viac ako 90%. Existuje viac metód pri výrobe srvátkového izolátu: CFM, kde sa používajú na filtráciu špeciálne keramické filtre, ďalej sa používa metóda využívajúca vlastnosti iónov (iónová výmena) a samozrejme "normálna" nepatentovaná filtrácia. Srvátkové izoláty obsahujú menej ako 3 percentá laktózy, preto sú vhodné pre ľudí s intoleranciou laktózy alebo do nízkosacharidových diét.

 

 

Srvátkový hydrolyzát

 

Hydrolyzát je naštiepený (predtrávený) srvátkový proteín, koncentrát alebo izolát. Takto upravená surovina obsahuje vyššie množstvo menších časti tzv. peptidov, čo ma za následok rýchlu vstrebateľnosť a to dokonca oveľa lepšiu ako voľné amynokyseliny. Hovorí sa tu o dvoj- a viacnásobnom efekte oproti spomenutým formám. Existujú rôzne stupne hydrolýzy, pričom vyšší stupeň zanechá vyššie množstvo menších častí. Tento fakt veľa výrobcov zneužíva a pridáva do svojich špičkových výrobkov smiešne množstvo (často neprekračujúce gram na 100g produktu) hydrolyzovaného proteínu s cieľom popýšiť sa zákazníkovi, že produkt obsahuje hydrolyzát. Druhá kategória výrobcov pridá lacný hydrolyzát kolagénu, ktorý môžete použiť maximálne tak na výživu kĺbov a nie na stavbu svalovej hmoty. Obidva typy výrobcov to asi nemôžu myslieť so zákazníkom dobre.

 

 

 

Ako zistiť čo obsahuje konkretný proteínový doplnok výživy?

 

Naučte sa čítať etiketu produktu. Jednotlivé položky na etikete sú napísané v zostupnom poradí podľa obsahu, preto je prvej položky vo výrobku najviac a poslednej najmenej. Ak si výrobca vymyslí špeciálny názov proteínového mixu, napr. SUPER PROTEIN MATRIX (tm), býva v zátvorkách za takýmto názvom znova obsah takéhoto mixu a znova podľa výšky percentuálneho zastúpenia zložky na mixe. Niektorí výrobcovia tým, že zoskupia niektoré položky do jednej, dostávajú isté atraktívne položky s minimálnym obsahom (glutamín-peptid, hydrolyzovaná srvátka) z konca na začiatok zoznamu. Pre výrobcov neskrývajúcich spôsob dosiahnutia, resp. charakteristiku toho-ktorého srvátkového prášku, môžete nájsť na etikete názvy ako srvátkový koncentrát (napríklad ultra-, mikro-filtrovaný), srvátkový izolát (CFM, iónová výmena), sušená sladká srvátka a srvátkový hydrolyzát.

Proteínové doplnky čisto na báze srvátky alebo s významným podielom srvátky sú vhodné v období okolo tréningu (špeciálne hydrolyzáty), nakoľko sa srvátka strávi a využije relatívne rýchlo. Konkrétne hydrolyzovaná srvátka s vysokým stupňom hydrolýzy a s malým podielom voľných aminokyselín predstavuje to najrýchlejšie a najlepšie, čo môžete prijať v období okolo tréningu.

 

Ako si vybrať ten správny srvátkovy proteín?

 

Pri výbere toho správneho srvátkového proteínu je potrebné zvážit svoje treningové ciele ale aj finančné možnosti. Nie vždy ten najdrahší proteín bude znamenať tie najväčšie svaly v posilovni. Netreba zabúdať ani na chuť a rozpustnosť proteínu, nakoľko proteín ako doplnok výživy budete konzumovat viac krát denne a takmer každý deň. Na úvod je dobre nechať si poradiť či už predavačom alebo skúsenejším kamarátom. Ak sa dá, kúpte si menšie balenie, vypýtajte vzorku, alebo ochutnajte proteín podávany na bare vo vašom fitness centre.

 

Prejdite na registráciu a vytvorte si tréningový plán na mieru!



 

Prejdite na registráciu a vytvorenie tréningového plánu!

Kategórie